Proste sposoby na niemarnowanie jedzenia

Polska znajduje się w czołówce państw marnujących żywność. Każdego roku Polacy marnują około 9 mln ton żywności. Wśród produktów najczęściej lądujących w koszu są: owoce, warzywa, pieczywo i wędliny. Kiedy marnujemy jedzenie, marnujemy także energię i wodę zużyte do uprawy, zbiorów, transportu i pakowania go. Jak tego uniknąć?

1. Planuj zakupy.
Zakupy jedzenia pod wpływem impulsu zazwyczaj kończą się dużą ilością produktów, które okazują się niepotrzebne. Kupujemy to co wpadnie nam w ręce. W konsekwencji produkty te nie zostają wykorzystane i lądują w koszu. Dlatego warto wybierać się na zakupy ze sporządzoną wcześniej listą. Obecnie dostępne są darmowe aplikacje na telefon, gdzie możemy tworzyć taką listę bez potrzeby użycia papieru.

2. Planuj posiłki.
Planując posiłki łatwiej ustalić jakie ilości produktów musimy kupić. Minimalizujemy w ten sposób ryzyko wyrzucania nadprogramowej ilości jedzenia. Dodatkowo planując posiłki ułatwiamy sobie codzienność. Możemy mądrze wykorzystywać warzywa, które zostają nam z poprzedniego obiadu. Na przykład warzywa z bulionu możemy wykorzystać do wegańskiego pasztetu.

3. Pilnuj terminów ważności.
Jeżeli na opakowaniu widzimy napis „najlepiej spożyć przed” oznacza to, że produkt po tym terminie nadal jest przydatny do spożycia i nie jest to szkodliwe dla naszego zdrowia. Natomiast jeśli na etykiecie jest informacja „należy spożyć do” i termin minął wtedy konieczne jest zutylizowanie produktu, gdyż nie nadaje się do spożycia. Produkty z krótszym terminem przetrzymuj z przodu lodówki, by o nich pamiętać za każdym razem, gdy ją otwierasz.

4. Zawsze jedz przed pójściem na zakupy.
Kiedy idziemy na zakupy głodni do naszych koszyków trafia mnóstwo produktów. Przeceniamy swoje możliwości, a w konsekwencji kupujemy i oczami i brzuchem. W naszym koszyku lądują zbędne produkty, których nie znajdziemy na naszej liście. Co najgorsze często są to niezdrowe przekąski, którymi chcemy jak najszybciej zaspokoić swój głód.

5. Przechowuj odpowiednio jedzenie.
Prawidłowo przechowywane jedzenie zachowuje dłużej świeżość i składniki odżywcze. Na górnej półce w lodówce powinniśmy przechowywać produkty mleczne i konfitury. Środkowa półka zarezerwowana jest dla wędlin i serów. Najlepiej przechowywać je w szczelnych pojemnikach, aby nie obsychały. Garnek z zupą czy przygotowanym sosem również może zagościć na środkowej półce. Pamiętajmy, aby każda otwarta żywność była spakowana, żeby zapachy się nie przenikały. Dolną półkę zarezerwujmy dla surowych ryb i mięsa, a szuflady dla warzyw i owoców. Półki na drzwiach to idealna lokalizacja dla jajek, sosów i słoików z przetworami.

6. Nadmiar jedzenia zamrażaj.
Jeżeli wiesz, że nie dasz rady zjeść całego dania, możesz część zamrozić. Większość rzeczy nadaje się do mrożenia. W kryzysowej sytuacji, gdy w lodówce będzie tylko światło, możesz podgrzać zamrożonego kotleta lub zupę.

7. Kontroluj jedzenie, które już posiadasz w domu.
Jeśli przygotowujesz danie i okazuje się, że nie masz potrzebnego składnika zastanów się czy możesz go czymś zastąpić lub zwyczajnie pominąć. Staraj się regularnie robić przegląd lodówki, szafek i zamrażarki, aby wykorzystywać żywność, którą już masz w domu. Ułatwi to również mądre planowanie kolejnych zakupów spożywczych.