Płynne złoto

Wszyscy mamy świadomość, że miód jest zdrowy. Wiemy, że pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobroczynne właściwości sięgają znacznie dalej i wywierają zbawienny wpływ na każdy z układów w naszym organizmie.

Miód to słodki przysmak, który wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru lub spadzi i dodatkowo wzbogacony o enzymy. Ze względu na wartości, jakie posiada miód, nie bez powodu jest on nazywany “płynnym złotem”.
Pszczoły są jedynymi owadami, których wytworzoną dla siebie żywność zjada człowiek.

Właściwości miodu w medycynie i kosmetyce znane są już od starożytności. Miód ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany.
Skutecznie zwalcza bakterie.

W 1 kg miodu jest nawet 25 mg witamin. Zawiera biopierwiastki takie jak fosfor, potas, wapń, magnez i sód oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Najpopularniejsze odmiany miodu

miód wielokwiatowy - wytwarzany przez pszczoły z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, łąkach, w lasach i w sadach.

Miód wielokwiatowy przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Leczy przeziębienia oraz hamuje rozwój bakterii. Zaś zawarte w miodzie cukry proste to dobre źródło energii dla pracy serca.


miód rzepakowy - ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku.
Szybko krystalizuje. Ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów, dlatego posiada on m.in. właściwości regeneracyjne i zalecany jest podczas rekonwalescencji lub po długim wysiłku. Wspiera również oczyszczanie organizmu. Miód rzepakowy działa też zewnętrznie. Dzięki niemu można uniknąć pęcherzy, zakażeń i blizn po oparzeniach.


miód spadziowy - wytwarzany jest z zebranej z drzew i roślin wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce.
Miód ze spadzi drzew liściastych dobrze wpływa na pracę nerek, wątroby i układu moczowego. Natomiast miód ze spadzi iglastej niezawodny jest m.in. w łagodzeniu dolegliwości dolnych dróg oddechowych i układu pokarmowego oraz w chorobach układu krążenia.


miód akacjowy - w stanie płynnym ma jasny kolor.
Zawiera sporo węglowodanów, które są łatwo przyswajane. Działa łagodząco przy dolegliwościach żołądkowych oraz ze strony układu moczowego.


miód mniszkowy - jest z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu, który kwitnie na przełomie kwietnia i maja.
Miód z mniszka wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę i żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.


miód lipowy -  czysty miód lipowy w smaku jest wręcz pikantny, z lekką goryczką.
Ma szczególnie korzystny wpływ na dolegliwości górnych dróg oddechowych.
 

Jak rozpoznać czy miód faktycznie jest naturalny?
Niestety na rynku pojawia się coraz więcej sztucznego miodu. Jak zatem sprawdzić czy zakupiony miód jest naturalny? Wystarczy zrobić prosty test.
Naturalny miód dodawany do wody spływa jednorodnym strumieniem, nic nie ulega rozwarstwieni. Taki miód układa się równomiernie na dnie szklanki. Woda z prawdziwym miodem ciężko się miesza.

Przepis z miodem

Sos musztardowo - miodowy
Składniki
Musztarda 50 g 2 łyżki
Miód 20 g 1 łyżka
Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
W miseczce zmieszaj ze sobą musztardę, miód i oliwę, najlepiej za pomocą rózgi, tak żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Dopraw sos solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszaj.
Sos idealnie pasuje do sałatek, ale również do mięs.

Nie trzeba być przeziębionym, by wypić herbatę z miodem i cytryną, czy ciepłe mleko z miodem albo zamiast pustych kalorii batonika sięgnąć po łyżeczkę miodu. Jest co prawda bardzo kaloryczny – 100 gram miodu pszczelego to 324 kcal, ale zachowując umiar w jedzeniu dostarczamy organizmowi najcenniejszych substancji odżywczych.