Zdrowe odżywianie jest coraz popularne - nic więc dziwnego, że kasza jaglana zaczęła coraz częściej gościć na polskich talerzach. Posiada ona mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Kasza jaglana jest najstarszą i najzdrowszą ze wszystkich kasz. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien włączyć ją do swojej diety?

Kasza jaglana - właściwości
Kasza jaglana powoli zaczyna być doceniana. Jednak nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy jaki to genialny produkt. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Oznacza to, że pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest to jeden z powodów, dla których jej popularność systematycznie rośnie . Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Kasza jaglana dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest dobrze przyswajalna.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości, ponieważ zapobiega ich odwapnianiu.


Jak przechowywać kaszę jaglaną?
Ponieważ kasza jaglana jest stosunkowo bogata w tłuszcz, trzeba ją odpowiednio przechowywać, w przeciwnym razie może zjełczeć. Najlepiej kupować dobrej jakości ziarna w sklepie ekologicznym, a w domu wsypać je od razu do szczelnie zamkniętego pojemnika, idealnie jeśli będzie on szklany. Później trzeba go umieścić w zacienionym, niezbyt ciepłym miejscu. Dobrze jest zużywać jego zawartość na bieżąco i nie trzymać jej w domu zbyt długo, by zachowała świeżość i wszystkie typowe dla kaszy jaglanej właściwości prozdrowotne.

Kasza jaglana – kalorie
Kasze i inne produkty skrobiowe są zwykle wysokoenergetyczne, również kasza jaglana kalorii zawiera całkiem sporo.W 100 gramach suchej kaszy mieści się 358 kcal. Jest to pewnym minusem dla osób stosujących dietę redukcyjną, jednak trzeba też pamiętać, że spożywając proso dostarczamy wielu ważnych dla organizmu składników. Sportowcy natomiast powinni w pełni docenić kaszę jako źródło energii i witamin.


Zastosowanie w kuchni
Kasza jaglana jest produktem szczególnie polecanym na śniadanie, ponieważ jest lekkostrawna i sycąca. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii.
Można ją stosować jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Stanowi świetny dodatek do duszonych mięs, zup (np. krupniku), zapiekanek, kotletów. Sprawdzi się także jako pyszny deser z owocami.
 

Przepis z kaszą jaglaną: Jaglanka z owocami

Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
0,5 litra mleka roślinnego
1 banan
100 gram ulubionych owoców
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Kaszę dokładnie przepłucz, przełóż do rondelka.
Do kaszy dodaj mleko, przykryj i gotuj na małym ogniu około 30 minut, mieszając kilka razy i uważając, aby kasza nie przywarła do dna.
Po tym czasie, kaszę przełóż do misy blendera kielichowego, dodaj obranego banana. Miksuj, aż otrzymasz budyniową gładką konsystencję.
Kaszę przelej do miseczek, dodaj ulubione owoce i polej miodem.