Pietruszka pomimo tego, ze jest pospolitą przyprawą ma wiele cennych właściwości. Trudno znaleźć kuchnię, w której nie występuje. Polacy bardzo chętnie używają jej do zup, ale znajdzie zastosowanie również przy bardziej wykwintnych daniach takich jak owoce morza.

Czy natka pietruszki jest zdrowa?
W medycynie naturalnej do dziś natka pietruszki uznawana jest za jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Warto podkreślić, że natka pietruszki zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych owoców i warzyw. W 100 gramach naci pietruszki znajdziemy aż 160 mg witaminy C (4 razy więcej niż pomarańcza!), chociaż nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancją wynosi zaledwie 80 mg.

Sok z natki pietruszki to istna bomba witaminowa, która obfituje w wiele ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Wystarczy, że każdego dnia sięgniemy po garść świeżej natki pietruszki, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pozytywną energią.

Co jeszcze zawiera natka pietruszki?

Znajdziemy w niej takie składniki jak:

  • prowitamina A (beta-karoten) – w 100 g naci pietruszki znajdziemy aż 5510 µg prowitaminy A, która doskonale wpływa na nasz wzrok i cerę;
  • sole mineralne, takie jak m.in. żelazo (w 100 gramach znajduje się 5 mg żelaza), wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan czy potas;
  • witamina PP, K i te z grupy B (w tym kwas foliowy);
  • flawonoidy (apigenina, luteolina), które skutecznie walczą z chorobami nowotworowymi, w tym m.in. nowotworem skóry oraz piersi;
  • olejki eteryczne (m.in. mirystycyna, limonen, eugenol);
  • aminokwasy;
  • chlorofil;
  • błonnik – w 100 g naci pietruszki występuje 40 g błonnika.

Warto także podkreślić, że nać pietruszki jest niskokaloryczna (100 g natki zawiera zaledwie 36 kalorii) i posiada niski indeks glikemiczny (IG 11), dzięki czemu jest świetną przyprawą dla osób odchudzających się, diabetyków i tych, które zmagają się z zaburzeniami metabolizmu.

Zastosowanie natki pietruszki – do czego ją dodawać?
Natka pietruszki może być głównym składnikiem dania, nadając mu atrakcyjny smak i cudowny, jasnozielony kolor. Można ją wykorzystać do przygotowania polskiego pesto (wykorzystując ją zamiast bazylii) lub koktajlu z natki pietruszki, który stanowi istną bombę witaminową i dodatkowo ma smaczny, orzeźwiający smak. Jako dodatek w daniach mięsnych, rybnych i słonych dodaje chłodu i goryczki, równoważąc ich słono-słodki smak. Idealnie komponuje się z czosnkiem, grzybami, jajkami, owocami morza oraz ziemniakami.

Uprawa  i przechowywanie pietruszki
W przeciwieństwie do kapryśnej kolendry czy wymagającego tymianku, pietruszka to doskonały kompan doniczkowych upraw! Nie jest wymagająca i rośnie przez cały rok. Wystarczy jej dobrze nasłoneczniony parapet. Jeśli pokusisz się o przesadzenie swojej pietruszki do większej doniczki, wybierz odpowiednią glebę. Pietruszka nie lubi kwaśnego podłoża dlatego kupując ziemię postaw na tę zasadową, bogatą w składniki odżywcze (skądś musi czerpać żelazo!). W kwestii podlewania zasada jest prosta – złoty środek, czyli wilgotno, ale nie zbyt mokro. Zbyt suche podłoże sprawi, że pietruszka przestanie rosnąć i zwiędnie. Zbyt duża wilgotność może skończyć się rozwojem grzybów i gniciem. Najbezpieczniej podlewać roślinę dostarczając wodę do podstawki.

Przepis 
Koktajl z natki pietruszki

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki,
  • 1 cytryna obrana z zewnętrznej skórki,
  • 1 jabłko,
  • szklanka wody,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na koktajl. Spożywaj od razu po przygotowaniu, aby uniknąć utraty wartościowych witamin. Z podanej ilości otrzymasz około dwie szklanki koktajlu. Najlepiej wypić go blisko posiłku zawierającego duże ilości żelaza hemowego (np. obiady z mięsem), dzięki temu zwiększysz ilość przyswojonego mikroelementu.