Zielona, ziołowa, czarna, czerwona, biała, z dodatkami... Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, które spożywamy.
Najczęściej towarzyszy nam do śniadania jednak wiele osób pije herbatę nałogowo, nie ograniczając się do jednej filiżanki. Jest tak popularna, że ma swoje święto 2 razy w roku: 21 maja i 15 grudnia.

Historia herbaty
Najbardziej znana teoria zakłada, że herbata powstała w Chinach w 2737 roku przed naszą erą! Cesarz Shennong lubił popijać gorącą wodę w ogrodzie, a pewnego dnia do jego garnuszka wpadł liść z pobliskiego krzewu. Zachwycony smakiem i aromatem rozpropagował herbatę w Chinach. Jednak do Europy herbata dotarła dopiero w 1610 roku. Sprowadzili ją Holendrzy i rozsławili na salonach arystokracji.
Również na Anglikach herbata wywołała wielkie wrażenie, dlatego wprowadzili słynne five o'clock, czyli zwyczaj picia herbaty o godzinie 17.

Jaką herbatę lubią Polacy?
Aż 80 procent Polaków pije herbatę codziennie lub kilka razy dziennie. Nasi rodacy najchętniej sięgają po regularną, czyli czarną herbatę. Wybierają tę w torebkach.
Lubią zaczynać od niej dzień, piją ją podczas posiłków, relaksując się przy ulubionej książce, oglądaniu telewizji lub korzystaniu z internetu. Piją ją także wtedy, gdy odwiedzają bliskich lub gdy sami podejmują gości. Po herbatę sięgają również podczas wizyty w restauracji lub kawiarni.

Właściwości zdrowotne herbaty
Warto przyjrzeć się jakie konkretnie właściwości zdrowotne mają poszczególne rodzaje herbaty.


Herbata czarna:

• pobudza nasz organizm,
• dodaje energii,
• zwiększa koncentrację,
• przyśpiesza pracę żołądka,
• zmniejsza stres,
• obniża ciśnienie krwi,
• sprawia, że zęby są mniej narażone na próchnicę,
• zmniejsza ryzyko zakrzepów,
• mocny napar może nawet zapobiegać i zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory,
• okłady z czarnej herbaty zmniejszają opuchliznę i zaczerwienienie oczu.


Herbata zielona:

• działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
• pomaga w pozbyciu się zanieczyszczeń z organizmu,
• obniża poziom cholesterolu,
• zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu,
• chroni zęby przed próchnicą,
• pomaga w zmniejszeniu stresu,
• działa przeciwwrzodowo,
• pomaga w problemach z oczami, warto bowiem przemywać je zieloną herbatą w czasie zapalenia spojówek.

Herbata biała:

• pobudza tak efektywnie, że może z powodzeniem zastąpić kawę,
• pomaga w skoncentrowaniu się,
• posiada antyoksydanty zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych,
• opóźnia proces starzenia się skóry,
• poprawia pracę układu immunologicznego, czyli zwiększa odporność organizmu oraz łagodzi zdenerwowanie.


Herbata czerwona:

• przyśpiesza metabolizm,
• oczyszcza organizm,
• pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej,
• jest moczopędna i pomaga w usunięciu toksyn z organizmu,
• poprawia nastrój oraz pamięć.

Zdrowe są również herbatki ziołowe. Mięta pomoże na przejedzenie, melisa w problemach ze snem, poza tym zrelaksuje i uspokoi, z kolei np. bratek pomoże oczyścić organizm, przez co stanie się pomocny w walce z trądzikiem czy dodatkowymi kilogramami.

Skutki uboczne picia herbaty
Herbata jest bogatym źródłem klasy związków zwanych garbnikami. Garbniki mogą wiązać się z żelazem w niektórych pokarmach, przez co są niemożliwe do wchłaniania w przewodzie pokarmowym.
Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie, a jeśli masz niski poziom żelaza, nadmierne spożycie herbaty może zaostrzyć twój stan.

Badania sugerują, że garbniki herbaciane częściej utrudniają wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych niż z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego jeśli przestrzegasz ścisłej diety wegańskiej lub wegetariańskiej, możesz zwrócić szczególną uwagę na ilość spożywanej herbaty.

Dokładna ilość garbników w herbacie może się znacznie różnić w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania. Ograniczenie spożycia do 3 lub mniej filiżanek (710 ml) dziennie jest prawdopodobnie bezpiecznym zakresem dla większości ludzi.


Zatem czy picie herbaty jest zdrowe?
Tak, w większości przypadków picie herbaty jest nawet bardzo zdrowe. Ilość zalet i pozytywnych aspektów tego napoju deklasuje te negatywne skutki. Co więcej, aby one wystąpiły, muszą zaistnieć jeszcze dodatkowe okoliczności (np. określone choroby).