Pokrzywa najczęściej postrzegana jest jako chwast, jednak to niezwykle wartościowa roślina lecznicza. Najzdrowsza jest  zbierana w kwietniu i w maju.

Pokrzywa jest rośliną synantropijną, co oznacza, że powstaje w warunkach wtórnych, czyli tam, gdzie był już człowiek. Próbowano ją uprawiać, lecz nie przyniosło to oczekiwanych skutków. Dlaczego tak się stało? Pokrzywa lubi nie tylko żyzną ziemię, ale i dzikie tereny, dlatego najczęściej można ją spotkać w lasach i na łąkach.

Kiedy zbierać pokrzywę?
Zasada podczas zbioru pokrzywy jest jedna: tak długo, jak nie zakwitła, jest pełna swoich cudownych właściwości. Warto również zaznaczyć, że w okresie wiosennym ma ona więcej witamin, natomiast w okresie letnim odnajdziemy w niej spore źródła krzemionki.

A zatem teraz pokrzywa ma najwięcej korzystnych dla organizmu substancji, które pomogą nam w odzyskaniu sił witalnych (sole mineralne i witaminy) i odbudowaniu się po zimie.
Zrywać można całą roślinę, po wypłukaniu w ciepłej wodzie pokrzywa przestaje parzyć. Można ją dodawać do soków, koktajli, zup i sałatek.

Właściwości pokrzywy
Zawiera sporą ilość witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, krzemu, żelaza i chlorofilu.

Pokrzywa wzmacnia organizm, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Pobudza proces niszczenia wirusów, grzybów i bakterii wywołujących choroby. Przyczynia się do tworzenia komórek produkujących przeciwciała i chroni organizm przed wirusami.

Od zawsze podawano pokrzywę rekonwalescentom, osobom osłabionym, cierpiącym na anemię czy wyczerpanym. Teraz udowodniono już naukowo, że pokrzywa posiada bezcenne i niesamowite właściwości krwiotwórcze.
Zawiera idealną i unikalną mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dlatego z pewnością pokrzywa jest idealną rośliną, która wzmacnia organizmy naszych dzieci oraz wszystkich osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, żyjących w pośpiechu, używających leków itd.

Działanie lecznicze pokrzywy:

  • moczopędne
    Wyciąg z pokrzywy w niewielkim stopniu podnosi ilość moczu wydalanego w ciągu doby, natomiast zwiększa eliminację szkodliwych produktów przemiany materii i mocznika, stąd też określenie rośliny jako środka „czyszczącego krew” i zastosowanie w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych.
  • przeciwkrwotoczne
    Odwary z liści pokrzywy zawierają witaminę K, a także garbniki, dzięki czemu zapobiegają drobnym krwawieniom z przewodu pokarmowego. Pokrzywa podnosi również liczbę krwinek czerwonych i poziom hemoglobiny w organizmie (porównywalnie do preparatów zawierających związki żelaza). Może być z powodzeniem stosowana u osób osłabionych, przemęczonych, a także cierpiących na anemię, w tym również dzieci.
  • przeciwcukrzycowe
    Pokrzywa pobudza czynność wydzielniczą trzustki, dzięki czemu obniża nieznacznie poziom cukru we krwi.
  • przeciwłupieżowe
    Wyciągi z pokrzywy działają lekko drażniąco na skórę głowy, dzięki czemu wykazują korzystny wpływ na gruczoły łojowe, a także na mieszki włosowe.
  • obniżające ciśnienie krwi
    Wynika to z działania rozkurczowego na mięśnie naczyń krwionośnych, a także z moczopędnego.


Pokrzywa - przeciwwskazania
Z pokrzywy w postaci soku powinny zrezygnować kobiety, które zmagają się z chorobami narządów rodnych, np. rak, mięsniaki, krwawienia. Inne przeciwwskazania to przewlekłe choroby nerek, zabiegi chirurgiczne oraz cukrzyca.
Sok w pokrzywy nie powinien być spożywany w przypadku nadmiaru żelaza w organizmie.

Jak zaparzyć pokrzywę?
Pokrzywę zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem) i czekamy aż przestygnie. W ten sposób powstaje pokrzywowy napój, który można pić raz dziennie. Rano koniecznie na czczo lub tuż przed snem, jeśli zjadło się delikatny posiłek.

Lemoniada z pokrzywą

Składniki na dzbanek napoju:

• solidna garść świeżych liści pokrzywy (lub 2 łyżki liści suszonych)
• 1,5 litra wody
• kilka plasterków cytryny
1-2 łyżki miodu 
• kilka listów świeżej mięty lub melisy

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać pokrzywę i gotować około 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączyć i zostawić jeszcze 5 minut do naciągnięcia. Napar przecedzić przez sito. Kiedy przestygnie, posłodzić i dodać cytrynę. W czasie upałów możemy dodać na koniec kilka listków mięty i melisy, które schłodzą organizm i dodatkowo go orzeźwią. Do dzbanka można też wrzucić garść świeżych truskawek lub malin, które nadadzą wspaniały aromat. W chłodniejsze dni lemoniadę możemy serwować z kilkoma plasterkami imbiru.