Szpinak jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Roślina pochodzi z terenów dawnej Persji, gdzie była uprawiana już przed dwoma tysiącami lat. Natomiast w Polsce szpinak uprawiany jest co najmniej od końca XVII wieku.

Jedzenie szpinaku codziennie w małych ilościach może obniżyć ryzyko chorób serca już w ciągu jednego tygodnia.
Szpinak został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest jednak podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Warto przekonać się do szpinaku ze względu na jego liczne zdrowotne właściwości.

Szpinak w diecie odchudzającej
To zielone warzywo stanowi doskonałą propozycję dietetyczną dla osób walczących z nadwagą. Obecne w nim substancje, takie jak błonnik pokarmowy, potas czy witaminy z grupy B, przyspieszają metabolizm i uczestniczą w spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów.

Szpinak zawiera też tylakoid – związek chemiczny, który redukuje apetyt. Ponadto szpinak doskonale komponuje się ze zdrowotnymi koktajlami, sałatkami czy daniami ciepłymi.

Szpinak – kalorie i wartości odżywcze
Szpinak jest warzywem niskokalorycznym, gdyż porcja 100 gramów zapewnia jedynie 23 kalorie.
Zielone liście szpinaku dostarczają witaminy i cenne składniki mineralne niezbędne dla zachowania zdrowia organizmu, takie jak:
• witamina K – 482 mcg,
• witamina E – 2 mg,
• witamina C – 28,1 mg,
• magnez – 79 mg,
• potas – 558 mg,
• cynk – 0,53 mg,
• wapń – 99 mg,
• żelazo – 2,7 mg,
• kwas foliowy – 194 mcg,
• mangan – 0,9 mg.

Właściwości zdrowotne szpinaku
Szpinak ma cenne właściwości prozdrowotne, m.in. wspomagające wzrok. To zasługa wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny, które gromadzą się w plamce żółtej oka, chroniąc ją przed zmianami degeneracyjnymi prowadzącymi do pogarszania się widzenia, zwłaszcza po zmroku.

Szpinak pomaga też obniżać ciśnienie tętnicze, jeśli tylko go nie dosalamy. Stanowi bowiem bogate źródło potasu – porcja 200 g pokrywa blisko 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Szpinak jest szczególnie polecany w diecie w ciąży ze względu na wysoką zawartości folianów, czyli naturalnej formy kwasu foliowego. To witamina z grupy B, które pomaga zapobiegać powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu. Drugim wskazaniem jest wysoka zawartość żelaza, na które zapotrzebowanie istotnie wzrasta u kobiet w ciąży, a także magnezu – składnika o działaniu wspierającym układ nerwowy.

Przepis na roladę szpinakową z łososiem

Składniki na omlet pieczony
• 4 jajka
• pół szklanki mleka
• 4 czubate łyżki mąki pszennej - 100 g
• 150 g świeżego szpinaku
• szczypta soli
• płaska łyżeczka cukru

Składniki na wypełnienie rolady
• 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
• 250 g kremowego serka typu philadelphia
• siekany koperek

Przygotowanie:
W wysokim naczyniu umieść szpinak. Wlej pół szklanki mleka. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz wbij jajka. Całość miksuj przy pomocy blendera. Do zmiksowanej masy szpinakowej dodaj przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksuj na gładko.

Przygotuj blachę z piekarnika (szufladę wyjmowaną) lub dużą blachę, która wypełni całą szufladę w piekarniku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto omletowe wyłóż na całą powierzchnię blaszki. Wyrównaj powierzchnię. Blachę umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - grzanie góra/dół.
Omlet piecz 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz lekko drzwiczki na kilka minut.

Po upieczeniu wyjmij blachę. Papier z omletem zdejmij na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon razem z papierem. Zostaw do przestudzenia na 20 minut.
Po tym czasie odwiń omlet (papier nadal zostaje). Całą powierzchnię wysmaruj serkiem śmietankowym. Kolejno ułóż obok siebie plastry łososia. Całość możesz posypać siekanymi ziołami.
Zacznij ponownie zwijać ciasto w rulon. Tym razem jednak ściślej. Rób to powoli i ostrożnie, ponieważ podczas zwijania rolady musisz jednocześnie zdejmować z niej papier.
Gotową roladę zawiń w ten sam papier i odłóż do lodówki, do schłodzenia. Wystarczy 30 minut.