Aktualnie Polska jest największym producentem aronii, jednak niewielu Polaków zna jej smak. A szkoda, bo to owoc posiadający super właściwości. Jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce i farmacji, przede wszystkim do produkcji suplementów i kosmetyków przeciwstarzeniowych, wzmacniających wzrok i odporność.

Ciemnogranatowe owoce aronii zbiera się wczesną jesienią. Można je jeść na surowo, choć nie każdemu odpowiada ich smak. Owoce najczęściej przetwarza się na sok, konfitury oraz nalewkę. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców aronii lub ich przetworów, warto sięgnąć po suplementy diety zawierające ekstrakt z tych owoców.

Skąd pochodzi?
Aronia jest łatwym w uprawie krzewem, pochodzącym z Ameryki Północnej, który świetnie się zadomowił w naszym klimacie. Krzew aronii odporny jest na mróz, lubi wilgoć, słońce i nie ma specjalnych wymagań jeśli chodzi o glebę, co sprawia, że jest chętnie uprawiany w Europie.

Jakie ma właściwości?
Aronia jest ceniona przede wszystkim za bogactwo związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Wśród bioflawonoidów zawartych w aronii najcenniejsze są antocyjany, flowonoidy (w tym kwercetyna i rutyna), katechiny i leukocyjany. Pełnią one wiele funkcji, np. jako barwniki, które nadają owocom głęboki granatowy kolor. Ale w lecznictwie ważniejsza jest inna rola bioflawonoidów – to substancje, które aktywnie zwalczają w organizmie wolne rodniki. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C i E. Wszystkie te substancje mają silne właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomagają naturalne siły obronne organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Działając w ten sposób, opóźniają procesy starzenia się i stymulują procesy naprawcze w komórkach.

Oprócz bioflawonoidów, owoce aronii to bogate źródło witamin (A, E, C, K i z grupy B) oraz cennych mikro- i makroelementów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, sodu czy cynku. Składniki te wspierają wiele procesów w organizmie, stymulują odporność i wspierają prawidłowe widzenie, także u dzieci.

W soku z aronii zawarte są także substancje korzystnie wpływające na kondycję naczyń krwionośnych. Rutyna i antocyjany uelastyczniają naczynia krwionośne, wzmacniają je, uszczelniają i regulują przepuszczalność.
Sok z aronii pomaga nie tylko obniżać ciśnienie tętnicze krwi, ale także korzystnie wpływa na naczynia włosowate oka. Z tego względu aronia jest polecana do stosowania w profilaktyce chorób oczu, takich jak: zaćma, jaskra czy AMD (ang. age-related macular degeneration), czyli przy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jakie ma zastosowanie?
Surowe owoce aronii nie każdemu smakują, jednak jest wiele sposobów na ich przetworzenie. Dużą popularnością cieszą się suszone owoce aronii, które świetnie nadają się jako składnik herbat ziołowych) lub owocowych. Owoce przetwarza się na dżemy, konfitury do mięs, galaretki, nalewki lub – najczęściej – na sok.
Po sok z aronii warto sięgać przez cały rok. W formie koncentratu jest dostępny w sklepach medycznych i zielarskich. Po rozcieńczeniu z wodą warto go pić codziennie, można także podawać dzieciom. Wyciąg z aronii jest wykorzystywany także jako składnik suplementów diety, które wspomagają naturalne siły organizmu i odporność, prawidłowe widzenie i procesy naprawcze w komórkach.

Ciekawostka o aronii
Świeże owoce aronii są cierpkie, stąd wiele osób rezygnuje z ich jedzenia na surowo. Aby pozbyć się tej cierpkości, należy je przemrozić w zamrażalniku przez minimum 2 doby. Zabieg ten wyczuwalnie poprawia ich smak.

Przeciwskazania do spożycia
Aronia ma bardzo wiele właściwości, wpływających pozytywnie na zdrowie. Warto jednak zaznaczyć, że istnieją przeciwskazania do spożycia aronii. Są to:
• niskie ciśnienie tętnicze krwi,
• problemy z żołądkiem, zwłaszcza stany zapalne, nadkwasota oraz wrzody,
• zaparcia,
• zakrzepowe zapalenie żył oraz żylaki.

Właściwości odżywcze aronii
Aronia odżywia organizm człowieka, odmładza go, co widać także gołym okiem, ponieważ działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Ważny podkreślenia jest fakt, iż owoc aronii przynosi młodość hamując procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne związane z wiekiem.

Aronia zawiera wysoki poziom pektyn (rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który syci i obniża poziom cholesterolu we krwi), a także także fenolokwasy, garbniki i składniki mineralne, zwłaszcza:
• potas – 309 mg,
• wapń – 40 mg,
• magnez – 21 mg,
• żelazo – 0,4 mg,
• inne, m.in. jod, mangan, bor, kobalt, miedź i molibden.
Porcja aronii ważąca 100 g zapewnia 47 kcal, 33,8 g białka (z czego ok. 14 g to cukry proste), niespełna 3 g białka i 17 g błonnika pokarmowego.